Κουρσουνλού Τζαμί ή Σαδριβάν Τζαμί

Στο κέντρο της Δράμας και στη συμβολή των οδών Αγαμέμνονος και Άρμεν, σώζεται μέρος του μουσουλμανικού τέμενος, το οποίο χρησίμευε ως χώρος έκδοσης της Δραμινής εφημερίδας «Θάρρος» μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1981, οπότε διακόπηκε οριστικά η έκδοση.

Τα υπολείμματα της βάσης ενός μιναρέ στη ΝΔ πλευρά, η ύπαρξη μιχράμπ στο εσωτερικό της νότιας πλευράς του, ο νότιος προσανατολισμός του κτίσματος καθώς και η αναφορά του ως «οικοπέδου που ανήκει στο βακούφι» σε ελληνική πωλητήρια πράξη του 1928 το ταυτίζουν με τζαμί.

Πρόκειται για το λεγόμενο Κουρσουνλού Τζαμί (αλλού αναφέρεται και ως Σαδριβάν Τζαμί), που βρισκόταν στη συνοικία Ντεμπόι. Οι περιηγητές που επισκέφθηκαν κατά καιρούς την πόλη δεν το αναφέρουν.

Φαίνεται πως ήταν ένα συνοικιακό τζαμί, μικρής σημασίας για την εποχή.

Σήμερα έχει αναστηλωθεί κι έχει φανεί η πραγματική ομορφιά του, χάρη στον Δραμινό επιχειρηματία κ. Αποστολίδη, ο οποίος διατηρεί την γνωστή εταιρία Raycap.

Η αρχιτεκτονική του 
Το κτίσμα αποτελείται από δυο χώρους, ένα κύριο με διαστάσεις 10,85 ? 12,05 μ. και ένα δεύτερο, που αντιστοιχεί στη σκεπαστή στοά του τζαμιού, με διαστάσεις 10,85 x 5,75 μ.

Παλαιότερα είχε στέγη, πιθανόν τρουλοσκεπή, η οποία είχε επένδυση από φύλλα μολύβδου, όπως φανερώνει και η ονομασία του, (Κουρσουνλού=μολυβδοσκέπαστο).

Στο κέντρο της βόρειας πλευράς του και πάνω από το μαρμάρινο υπέρθυρο της εισόδου προς τον κύριο χώρο, βρίσκεται εντοιχισμένη η κτητορική επιγραφή του. Είναι ένα ορθογώνιο ανάγλυφο που στις δυο άκρες του κοσμείται με ανάγλυφα φυτικά μοτίβα ισλαμικής τεχνοτροπίας.

Στο μέσο του υπάρχει αραβογράμματη κουφική επιγραφή, με λέξεις παρμένες από την τουρκική και την αραβική γλώσσα.

Διακρίνεται από κάποια τάση αρχαιοπρέπειας τόσο στην επιλογή των λέξεων, όσο και στην επιλογή της φυτικής διακόσμησης. Το κείμενό της κατανέμεται σε τρεις στήλες που η κάθε μια αποτελείται από έξι ορθογώνια διάχωρα.

Από την επιγραφή αποδεικνύεται ότι το Κουρσουνλού Τζαμί ήταν:
α) ένα τυπικό τζαμί με στοά και αυλή,
β) ανακαινίστηκε το αργότερο ως το 1807,
γ) χορηγός της ανακαίνισης ήταν ο Μεχμέτ Χαλίλ Αγά και<
δ) την χρονική αυτή στιγμή παραχωρήθηκε σε κάποιο άλλο μουσουλμανικό τέμενος.

Δείτε επίσης