Ποδηλασία

Στη Δράμα, με ποδήλατο…

Η περιοχή της Δράμας είναι ένας συνδυασμός  ορεινού  όγκου και δασών  με εύφορη πεδιάδα την οποία  διασχίζουν  πληθώρα ποταμών. Αυτό  σε  συνδυασμό με τους διάσπαρτους  οικισμούς, τα  αρχαιολογικά  σημεία  και  τους  χώρους παραγωγής  τοπικών  προϊόντων, συνθέτουν  ένα  ενδιαφέρον  σκηνικό   για  τον ποδηλάτη – περιηγητή. Το καλό  οδικό  δίκτυο  και οι  σχετικά  ήπιες κλίσεις θα  βοηθήσουν  αυτόν  που θέλει  να κάνει  την εκδρομή του  με ποδήλατο.

Προορισμοί  μπορεί  να είναι  σημεία  με έντονο το υδάτινο  στοιχείο, όπως  ο ποταμός  Αγγίτης και  το Σπήλαιο  Μααρά  ή  οι  Πηγές  Κεφαλαρίου  αλλά και της Αγίας  Βαρβάρας  στο κέντρο της πόλης. Επίσης  μπορεί κάποιος να ποδηλατήσει  ανάμεσα στους αμπελώνες  στις περιοχές Καλής Βρύσης, Περιχώρας και Αδριανής και αφού  καταλήξει σε ένα  από  τα οινοποιεία, να  γευτεί τα φημισμένα, πλέον, κρασιά  της  δραμινής  γης. Αλλά και για  όσους αναζητούν  μια  πιο μακρινή  απόδραση  υπάρχουν  τα  ημιορεινά χωριά με ενδιαφέρουσα   αρχιτεκτονική  και σπάνια έθιμα  αλλά  και δασικά χωριά στην καρδιά  του δάσους  Ελατιάς, Φρακτού και  Σημύδας  που  στο σύνολό  τους αποτελούν  ένα  μοναδικό οικοσύστημα  στην  Ελλάδα.

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τη φυσική κατάσταση σας, μπορείτε να επιλέξετε από τις εκδρομές που προτείνουμε ή να σχεδιάσετε μαζί μας αυτή που σας ταιριάζει. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων.

Βόλτα στα οινοποιεία της Δράμας

Διάρκεια: 1 ώρα και 8 λεπτά

Σημεία: 1811

Μια εύκολη βόλτα 25 χλμ σε μερικά οινοποιεία της περιοχής σε λοφάκια με αμπελώνες.

Powered by Wikiloc

Παρανέστι- Θερμιά

Διάρκεια: 1 ώρα και 33 λεπτά

Σημεία: 1722

Όμορφη διαδρομή με αμάξι ή και με ποδήλατο και με κερασάκι στην τούρτα ένα ζεστό μπάνιο στα Θερμιά.

Powered by Wikiloc

Σιδηρόνερο-Καλίκαρπο-Σιδηρόνερο

Διάρκεια: 1 ώρα και 17 λεπτά

Σημεία: 548

Powered by Wikiloc

Δράμα

Διάρκεια: 1 ώρα και 47 λεπτά

Σημεία: 2991

Powered by Wikiloc

 

Διαδρομή στους Φιλίππους

Διάρκεια: 5 ώρες και 34 λεπτά

Σημεία: 322

Είναι μια δύσκολη διαδρομή 120 χιλιομέτρων, στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα αξιοθέατα της περιοχής.

Powered by Wikiloc

 Κυκλική διαδρομή Δράμας

Διάρκεια: 2 ώρες και 12 λεπτά

Σημεία: 95

Powered by Wikiloc

Κορύλοβος

Διάρκεια: 25 λεπτά

Σημεία: 411

Μιά εύκολη αλλά όμορφη διαδρομή στους πρόποδες του Κορυλόβου στη Δράμα.

Powered by Wikiloc

 Δασικό χωριό

Διάρκεια: 4 ώρες και 34 λεπτά

Σημεία: 2031

Κλασσική διαδρομή που περνά από το διατηρητέο μνημείο της φύσης και την γέφυρα Λεωνίδα, έπειτα επιστρέφει στο δασικό χωριό Ερύμανθου. Εντυπωσιακό στοιχείο της διαδρομής είναι τα δάση συκής, πεύκης, οξιάς και σημύδας καθώς επίσης και σφένδαμου.

Powered by Wikiloc

Κυκλική διαδρομή στο δάσος Σημύδας

Διάρκεια: 4 ώρες

Σημεία: 2141

Εύκολη διαδρομή με σχετικά ήπιες υψομετρικές γύρω και μέσα από το δάσος Σημύδας…που μας εγκαταλείπει λόγω της εισβολής της Δασικής πεύκης. Κοντά στα καλύβια Καρυώτη ο δρόμος διατηρείται αρκετά συμπαγής με πανέμορφα λιβάδια. Προσοχή στις αμέτρητες νερό (λασπό) λακκούβες.

Powered by Wikiloc

 Τουλουμπάρι- Μπαταλάδες

Διάρκεια: 4 ώρες και 43 λεπτά

Σημεία: 2176

Φαινομενικά εύκολη διαδρομή που έχει όμως αρκετά σκαμπανευάσματα και αρκετή υψομετρική διαφορά. Ο δρόμος σε πολλά σημεία χαλασμένος και σε ένα σχεδόν κατεστραμένος προς το τέλος.

Powered by Wikiloc

 Κυκλική διαδρομή στα όρια του Φρακτού

Διάρκεια: 6 ώρες και 50 λεπτά

Σημεία: 3462

Μια διαδρομή που περνά από πολλά σημεία και αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία.(Συμβολή Φαρασινού-Διαβολορέματος -> Θερμιά -> Ανάβαση προς παρθένο δάσος Φρακτού -> Δασικό εργοτάξιο Φρακτού -> Κατάβαση προς Αχλαδόρεμα (μονοπάτι) -> Αχλαδόρεμα (μονοπάτι) -> Φαρασινό (μονοπάτι) -> Συμβολή Φαρασινού-Διαβολορέματος.)

Powered by Wikiloc

 Παρανέστι- Μεγάλο Ρέμα

Σημεία: 2787

Πολύ απαιτητική κυκλική διαδρομή από άποψη φυσικής κατάστασης αλλά και τεχνικής mountain bike. Η διαδρομή απαιτεί τουλάχιστον 9 ώρες και μπορεί να γίνει μόνο με παρέα. Σε περίπτωση βλάβης ή τραυματισμού θα είστε πολύ μακρυά από κατοικήσιμη περιοχή και δεν υπάρχει πρόσβαση από όχημα. Το χειμώνα δεν θα προλάβετε να ολοκληρώσετε τον γύρο λόγω μικρής διάρκειας ημέρας, οπότε προτιμήστε το καλοκαίρι σε μία δροσερή μέρα. Το μονοπάτι είναι απαιτητικό και είναι αυτό του αγώνα ορεινού τρεξίματος VFUT. Τον Σεπτέμβριο ως Νοέμβριο είναι καθαρό λόγω της διεξαγωγής του αγώνα το Νοέμβριο. Τα 20Km του μονοπατιού δεν προσεγγίζονται από αυτοκίνητο. Το μονοπάτι είναι εκπληκτικής ομορφιάς με πέτρινα γεφύρια στο επάνω κομμάτι του.

Powered by Wikiloc

 Βώλακας

Διάρκεια: 55 λεπτά

Σημεία: 2371

Powered by Wikiloc

 

 Άλλες προτεινόμενες διαδρομές

Αμπελώνες Μενοικίου – Πηγές Αγγίτη

Ξεκινάμε από την Καλή Βρύση στους πρόποδες του Μενοικίου και διασχίζοντας τους αμπελώνες φτάνουμε στο ιερό του Διονύσου. Στη συνέχεια ποδηλατώντας σε περιοχή που αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων, συναντούμε τις πηγές του Αγγίτη και επισκεπτόμαστε το σπήλαιο. Συνεχίζουμε ως το οινοποιείο της περιοχής στον οικισμό Κοκκινόγεια για ξενάγηση και γευστική δοκιμή. Τέλος καταλήγουμε στην Προσοτσάνη, στην έδρα του Δήμου όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Λαογραφικό της  Μουσείο.

Η διαδρομή είναι 21 χλμ, διαρκεί περίπου 4,5 ώρες και κινείται σε αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο.

Γύρος Αγίου Παύλου – Οχυρά – ιστορικά περάσματα

Πρόκειται για το γύρο της ΝΔ απόληξης του Φαλακρού (Άγιος Παύλος – 1753 μ.). Στη μια πλευρά της διαδρομής συναντά κανείς τις πηγές ενός ποταμού (Αγγίτης) και στην άλλη τις καταβόθρες που τον τροφοδοτούν. Η περιοχή αποτελούσε για χρόνια πέρασμα από το λεκανοπέδιο της Δράμας στην περιοχή του Νευροκοπίου και τα σύνορα. Έντονες εναλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής, οχυρά, αντιαρματικά κωλύματα, εκκλησιαστικά μνημεία αλλά και ένα σανατόριο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ είναι κάποια από αυτά που θα συναντήσει κανείς στη διαδρομή αυτή.

Η διάρκεια της εκδρομής είναι 4,5 ώρες και κινείται σε δασικούς δρόμους και εγκαταλειμμένο επαρχιακό δίκτυο. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση.

Πηγές  ζωοδόχου  Πηγής – Ενυδρείο  Μυλοποτάμου

Ποδηλατούμε  έξω  από τη Δράμα    στις   πηγές  της  Ζωοδόχου  Πηγής (Τσόρλα)  απ’όπου  μπαίνουμε  στην  εύφορη  πεδιάδα  του  νομού. Πάνω  σε  αγροτικούς, κυρίως  δρόμους  και  διασχίζοντας  χωράφια με  δημητριακά, βαμβάκια  και  φυτά  για  βιοκαύσιμα  φτάνουμε  στο  Μυλοπόταμο,   χωριό νερόμυλων μέχρι τον   προηγούμενο  αιώνα,  ένας εκ των  οποίων  φιλοξενεί σήμερα  το  ενυδρείο  της  περιοχής  με  σπάνια ενδημικά  είδη  ψαριών  των  γλυκών  νερών.

Η διαδρομή είναι 11 χιλιόμετρα σε αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους και διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Δράμα,  Περιμετρικά της  πόλης

Με αφετηρία το ξενοδοχείο κάνουμε έναν κύκλο της πόλης. Αφού διασχίσουμε το ιστορικό κέντρο όπου θα συναντήσουμε το βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, θα κατευθυνθούμε προς το περιαστικό δάσος του Κορυλόβου. Στην συνέχεια συναντάμε το κτήριο του Καπνολογικού Ινστιτούτου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Ένα ακόμη σημείο αναφοράς της χρυσής εποχής του καπνού για τη Δράμα. Συνεχίζουμε προς τη νότια πλευρά της πόλης όπου υπήρχαν τα κεραμοποιεία και μπαίνουμε στην περιοχή Άγιος Τρύφωνας. Εδώ λόγω του μικροκλίματος υπήρχαν τα αμπέλια των κατοίκων της πόλης. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο αφού περάσουμε από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και διασχίσουμε μέρος του κέντρου της πόλης.

Η διαδρομή είναι 12 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Πηγές  Κεφαλαρίου – Βαπτιστήριον Λυδίας Φιλιππισίας

Η εκδρομή ξεκινάει από τις πηγές Βοιράνης στην περιοχή Κυργίων και μετά από λίγα χιλιόμετρα συναντά τον οικισμό Κεφαλάρι χτισμένο στις δύο πλευρές του ποταμού Ζυγάκτη. Έχοντας ως σημείο αναφοράς την Ακρόπολη των Φιλίππων, ακολουθούμε την κοίτη του ποταμού, για να μας οδηγήσει στο Βαπτιστήριον της Λυδίας, έξω από τον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί ο Απόστολος Παύλος βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή.

Η διαδρομή είναι 9 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα.

6η εκδρομή. Συμβολή-Φαράγγι Αγγίτη.

Η διαδρομή ξεκινάει από το φράγμα στον οικισμό Συμβολή και κινείται σε ποδηλατόδρομο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού. Η πανοραμική θέα προς το φαράγγι μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μονοπάτια και σπήλαια καθώς και αρπακτικά πουλιά που κατοικούν στους βράχους. Καταλήγουμε σε σημείο κοντά στον οικισμό Κρηνίδα, εκεί που τα νερά του ποταμού κυλάνε πλέον ήρεμα.

Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή συμπληρώνοντας 13 περίπου χιλιόμετρα σε 2,5 ώρες.

Οι τρόποι επικοινωνίας είναι στο email: aktinabikehotel@gmail.com στο facebook: Aktina Bikerides και στο τηλέφωνο 6944588263 Κηπουρός  Χρήστος

Δείτε επίσης