Παρατήρηση

Περιβαλλοντολογικό Μονοπάτι

Το περιβαλλοντικό μονοπάτι σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Δασαρχείο του Κάτω Νευροκοπίου. Σκοπό έχει να αναδείξει μια ιδιαίτερη περιοχή του φυσικού περιβάλλοντος του Γρανίτη που με την βιοποικιλότητα που παρουσιάσει να γίνει πόλος έλξης για τη γνωριμία με τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου.

Όσο προσεκτικά και αν κινούμαστε μέσα στο μονοπάτι, θα ακούσουμε να κελαηδούν και θα συναντήσουμε πουλιά. Ο τσαλαπετεινός με το λοφίο του, ο δρυοκολάπτης να δίνει το παρόν του με το χτύπημα του ράμφους του στους κορμούς, η τσίχλα με το γρήγορο νευρικό πέταγμα, το τρυγόνι είναι μια πλατφόρμα πάνω στα δέντρα, ο μελισσοφάγος που έχει ένα απαλό κελαρυστό κάλεσμα, το ορτύκι που σπάνια το βλέπουμε αλλά συχνά το ακούμε, ο κοινωνικός και έξυπνος κόρακας, ο κούκος που κρύβεται στα πολύ ψηλά δέντρα και από τον Απρίλιο πιάνει το τραγούδι, το σαΐνι που η σιλουέτα του μοιάζει με του γερακιού και το κιρκινέζι που φαίνεται κομψό με τις μυτερές φτερούγες, τη στενή ουρά και το γρήγορο φτεροκόπημα του είναι τα πουλιά που έχουν αναγνωριστεί. Όσο για το λύκο κάνει και αυτός την εμφάνιση του τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα κατά τις χιονισμένες περιόδους. Ο αγριόχοιρος αφήνει τα ίχνη της διέλευσης του, καθώς βρίσκει ποικιλία τροφής μέσα στο δάσος. Οι ασβοί, οι νυφίτσες και τα κουνάβια είναι πολύ συνηθισμένα είδη στην περιοχή. Τις βροχερές μέρες θα συναντήσουμε και τις σαλαμάνδρες. Έχουν μαύρο εύκαμπτο σώμα με κίτρινες βούλες κατά μήκος του κορμιού και της ουράς τους. Το δάσος αποκτά μια άλλη μαγεία κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες με τις πεταλούδες.

Γρανίτης Οχυρό

Στην περιοχή συναντάμε μια παλιά πηγή. Στην αριστερή όχθη βλέπουμε ανακαινισμένα παλιά σπίτια. Ακολουθούμε τον παλιό χωματόδρομο που βρίσκεται ανάμεσα στο ρέμα και στο σημερινό ασφάλτινο δρόμο. Η χαμηλή βλάστηση από αγριόχορτα και λουλούδια που υπάρχει δεξιά και αριστερά της διαδρομής, μας μεταφέρει και πάλι κοντά στη φύση. Μια πιο προσεχτική παρατήρηση θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε πλήθος από βότανα, όπως μολόχα, τριφύλλι, μέντα, μάραθο, αγριοφράουλα κ.ά., μοιάζει με βοτανικό κήπο. Τον «κήπο» αυτό επισκέπτονται από την άνοιξη ως το φθινόπωρο χιλιάδες πεταλούδες. Από έρευνα που έγινε αναφέρεται ότι υπάρχουν ενδημικά είδη πεταλούδας, γεγονός που κάνει το Γρανίτη να αποκτά ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Δείτε επίσης