Οινικό ταξίδι

Οι Δρόμοι του κρασιού είναι μία εκδρομική πρόταση προς τον σύγχρονο περιηγητή. Προτείνουν επιλεγμένες διαδρομές που διασχίζουν τα πιο γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης. Ο διαδρομή συμπληρώνεται με αξιόλογα εστιατόρια, ταβέρνες και ξενοδοχεία, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και χώρους με εναλλακτικές δραστηριότητες.

Η περιοχή της Δράμας, όπως αποδεικνύουν διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, ήταν στην αρχαιότητα ένας απέραντος αμπελώνας, κάτι που δικαιολογεί και τη λατρεία του θεού Διονύσου σε αρκετά σημεία του κάμπου αλλά και μέσα στην ίδια τη Δράμα. Όμως η καλλιέργεια της αμπέλου και η παραγωγή κρασιού δεν είναι μόνο μια τυπική αγροτική διαδικασία. Είναι και ένδειξη ευζωίας και επιπέδου πολιτισμού. «Οίνος (γαρ) ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου».

Η Δράμα σήμερα, έχοντας ήδη ενταχθεί στο πρωτοποριακό τουριστικό πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού» και έχοντας ενσωματωθεί στον «Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», τείνει να ξαναπιάσει για τα καλά το νήμα της αμπελοκαλλιέργειας που είχε εγκαταλείψει –αν και όχι ολότελα– τους τελευταίους αιώνες και να αξιοποιήσει εκ νέου την οινοποιητική της εμπειρία ανοίγοντας νέους φιλόδοξους δρόμους στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές του κρασιού.
Ήδη λειτουργούν στη Δράμα εφτά υποδειγματικές οινοποιητικές μονάδες που βασίζουν την παραγωγή τους σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στους οποίους καλλιεργούνται εξαιρετικές ποικιλίες κρασοστάφυλων.

Οι διεθνείς διακρίσεις που έχουν αποσπάσει τα τελευταία χρόνια οι Δραμινοί οινοπαραγωγοί δείχνουν καθαρά τις άριστες προδιαγραφές των μονάδων τους, το ενδιαφέρον το οποίο επενδύουν στην υψηλή οινοποιητική τέχνη αλλά και τις εξαίρετες από κάθε άποψη φυσικές συνθήκες που τους εξασφαλίζει η γη της Δράμας.

Σε μερικές δεκαετίες η περιοχή της Δράμας θα είναι για την Ελλάδα ότι είναι η περιοχές της Προβηγκίας ή του Μπορντό για τη Γαλλία!

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δραμοινογνωσία

Η Δραμοινογνωσία είναι ένα παιχνίδι γεύσεων, αρωμάτων, χρωμάτων και ηχοχρωμάτων. Είναι μια πραγματική γιορτή που ξετυλίγεται από τους αμπελώνες στην ύπαιθρο μέχρι τα εστιατόρια, τα στέκια διασκέδασης και τους δρόμους της πόλης, πάντα με επίκεντρο τον οίνο!

Οινοποιεία

Υπάρχουν 7 επισκέψιμα οινοποιεία και αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε κάποια από αυτά, να ξεναγηθείτε, να δοκιμάσετε βραβευμένα κρασιά και να μάθετε περισσότερα για την παραγωγή του κρασιού.