Ελληνιστικός τάφος

Ένας κρυμμένος θησαυρός

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ της οδού Τροίας 1 είναι μνημειακός μακεδονικού τύπου τάφος που χρησιμοποιήθηκε από τις τελευταίες δεκαετίες του 3ου έως τα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα Αποτελείται από κτιστό κλιμακωτό «δρόμο», προθάλαμο και νεκρικό θάλαμο.

Στον προθάλαμο σώζει σημαντικές τοιχογραφίες με μίμηση της τοιχοδομίας, βούκρανα και εξάφυλλους ρόδακες. Στον νεκρικό θάλαμο διατηρούνται τρεις κτιστές σαρκοφάγοι. Από τα ευρήματα του τάφου (νομίσματα, κοσμήματα, αγγεία) επιβεβαιώνεται η σχέση της Δράμας με τον υπόλοιπο ελληνιστικό κόσμο. Ο τάφος της οδού Τροίας είναι σημαντικός και από ιστορική και από τοπογραφική άποψη, γιατί οριοθετεί τα ανατολικά όρια της ελληνιστικής πόλης που υπήρχε στο χώρο της σημερινής Δράμας.

Ένα μνημείο, που αποτυπώνει την ιστορία τριών αιώνων της Δράμας και της περιοχής της. Ένα μνημείο που ιστορεί ανάγλυφα της Ελληνιστικής εποχής της Δράμας (3ος -1ος π.Χ. αιώνες). Ένα μνημείο από το οποίο αντλούμε ασφαλείς πληροφορίες για τον πολιτισμός, τη θρησκεία και την οικονομία της Δράμας στα ελληνιστικά χρόνια.
Δυστυχώς το μνημείο αυτό, κόσμημα για την περιοχή μας, μένει κατάκλειστο εδώ και μερικά χρόνια με κίνδυνο να καταστραφούν οι τοιχογραφίες του από την απουσία συντήρησής του και δεν είναι μόνο τούτο το κακό. Μένει απροσπέλαστο σ’ όλους εκείνους τους Δραμινούς, αλλά και τους ξένους, κυρίως τη μαθητιώσα νεολαία, που επιθυμούν να γνωρίσουν την τοπική ιστορία. Ευρισκόμενο στην περιοχή Varos (λέξη ουγγρική που σημαίνει κωμόπολη, προάστιο) είχε προσελκύσει εδώ και αιώνες το ενδιαφέρον των αρχαίων Ηδωνών, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, αλλά και των Τούρκων λόγω κλίματός του αποκαλύφθηκε τυχαία τον Απρίλιο του 1976 κατά την εκσκαφή θεμελίων για την ανέγερση οικοδομής Δυστυχώς κατά την είσοδο αρχαιολόγων στο χώρο του μνημείου αποκαλύφθηκε ότι είχε συληθεί σε ανύποπτο χρόνο. Παρά ταύτα τα εναπομείναντα κτερίσματα μιλούν εύγλωττα για τη σπουδαία σημασία του για τον τοπικό πολιτισμό και την οικονομία του. Για κάποιο διάστημα μετά την συντήρησή του κατέστη προσβάσιμο.
Κάποια στιγμή διαπιστώθηκε η ανάγκη συντήρησης του, η οποία, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε ακόμη.

Είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Δείτε επίσης