Ιστορία

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Ο αρχαίος οικισμός της Δράμας

Η Δράμα βρίσκεται στα βόρεια όρια της μεγάλης πεδιάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στο Παγγαίο και στο Φαλακρό, η οποία όπως προκύπτει από τον αρχαιολογικό χάρτη του νομού Δράμας, από τη νεολιθική εποχή ως το τέλος της αρχαιότητας εμφανίζει μια σημαντική πυκνότητα μικρών αγροτικών οικισμών.

Ρωμαϊκή Εποχή

Οι Ρωμαίοι, στο σχέδιο της κοσμοκρατορίας τους έβλεπαν την Μακεδονία σαν ανασχετικό φράγμα, που εμποδίζει τους κατακτητικούς τους σκοπούς, καιροσκοπούσαν δε επιζητώντας την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθούν και να την υποτάξουν. Βρήκαν την ευκαιρία όταν ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας ο Περσέας γιος του Φιλίππου του Γ’.

Βυζαντινή Εποχή

Η βυζαντινή περίοδος της Δράμας αρχίζει με τον διαχωρισμό της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Ανατολική και Δυτική, με τη Δράμα να ανήκει στην Ανατολική Αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα τη Νέα Ρώμη ή Κωνσταντινούπολη. Η Δράμα ήκμασε κατά τη βυζαντινή εποχή πολύ περισσότερο απ’ ότι κατά την αρχαία, την μακεδονική και την ρωμαϊκή.

Η εποχή της Τουρκοκρατίας

Το 1360 ο Μουράτ Α’ περνά με το στρατό του τον Ελλήσποντο και καταλαμβάνει τη Θράκη. Μέχρι το 1383 καταλαμβάνει ολόκληρη την ανατολική Θράκη, την Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Κατά τον Τούρκο γεωγράφο Χατζή Κάλφα η Δράμα υποτάσσεται στους Τούρκους το 1373. Κατά τον ιστορικό Απ. Βακαλόπουλο, ο οποίος στηρίζεται στον Εβλιά Τσελεμπή, η Δράμα υποτάσσεται στους Τούρκους το 1384.

Βαλκανικοί Πόλεμοι

Η έναρξη των βαλκανικών πολέμων βρίσκει τους Έλληνες του νομού Δράμας σε κατάσταση αναμονής. Είναι σίγουροι πώς φτάνει επί τέλους η πολυπόθητη ελευθερία. Οι Τούρκοι φεύγουν. Αλλά στις 23.10.1912 η Δράμα καταλαμβάνεται από τον βουλγαρικό στρατό.