Η πόλη μας

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Ιστορία

Η ιστορία της Δράμας ξεκινάει από την νεολιθική εποχή, με βάση τα ευρήματα που υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Η ιστορία συνεχίζεται με την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή και καταλήγει με την εποχή της Τουρκοκρατίας και τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Πάρκο Αγίας Βαρβάρας

Το καταπράσινο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, με τα τεράστια πλατάνια, τις μικρές λίμνες και τα ξύλινα γεφύρια του, σίγουρα, δε θυμίζει ελληνική πόλη, αλλά κεντροευρωπαϊκό προορισμό.

Η παλιά Πόλη

Η οδός Βενιζέλου ήταν ο δρόμος της βόλτας στις δεκαετίες του 1950 και 60. Ήταν επίσης και ο πλέον εμπορικός δρόμος με τις βιτρίνες που προκαλούσαν τα βλέμματα του κόσμου.

Βυζαντινά Τείχη

Στη Δράμα δεν υπάρχει κάστρο. Υπάρχουν όμως υπολείμματα από τα Βυζαντινά τείχη της πόλης τα οποία μέχρι προ τίνος ήταν τελείως παραμελημένα και παραγνωρισμένα.

Δημοτικός Κήπος και Πλατεία Ελευθερίας

Ο Δημοτικός κήπος και η Πλατεία Ελευθερίας βρίσκονται στη καρδιά της πόλης. Κρατάνε την πόλη ζωντανή, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους για ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μουσείο λειτουργεί από το 1999 και τα ευρήματα που στεγάζει καταγράφουν την πολιτιστική ιστορία της Δράμας από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή έως το 1914.

Σιδηροδρομικός Σταθμός

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Δράμας βρίσκεται μέσα στην πόλη. Ο σταθμός άνοιξε το 1895 και εξυπηρετείται από τα υπεραστικά τρένα ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

Καπναποθήκες

Κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας 1840 – 1860 η καλλιέργεια του καπνού είχε επεκταθεί τόσο πολύ, ώστε η εξαγωγική ποσότητά του ήταν πάρα πολύ σημαντική.

Υδρόμυλοι

Οι αλευρόμυλοι της Δράμας, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό ανήκαν σε Τούρκους και εξυπηρετούσαν τους κατοίκους της και εκείνους των γειτονικών χωριών. Οι αλευρόμυλοι κινούνταν με νερό, γι’ αυτό και ονομάζονταν νερόμυλοι ή υδρόμυλοι.

Το Άγαλμα της Νίκης

Το μοναδικό μπρούντζινο άγαλμα της Νίκης της Δράμας, ύψους 3,80 μέτρων, είναι ένα καλαίσθητο και επιβλητικό μνημείο που συνδυάζει κλασικά και αφαιρετικά στοιχεία και κατασκευάστηκε από τον διεθνούς φήμης και καταξίωσης Δραμινό καλλιτέχνη, τον Παύλο Κουγιουμτζή.

Κορύλοβος

Ο Κορύλοβος είναι σχετικά χαμηλό βουνό, με υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, και αποτελεί τη νότια απόληξη του Φαλακρού Όρους (υψόμετρο 2232 μέτρα).