Ανακαλύψτε την φύση

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Παρθένο Δάσος Φρακτού

Χαρακτηριστικό του αποτελεί η ύπαρξη του Παρθένου Δάσους που είναι το μοναδικό της χώρα και θεωρείται το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Καταγράφηκε ως παρθένο (έκταση 11.000 στρέμ.) το 1979 και αμέσως το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας.

Δάσος Ελατιάς

Σε απόσταση μόλις 60χλμ. από το κέντρο της Δράμας, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς, του οποίου ο πλούτος σε πανίδα και χλωρίδα στα βουνά της Κεντρικής Ροδόπης αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό και τη βόρεια Ελλάδα.

Όρος Φαλακρό

Το Φαλακρό είναι ένα μοναδικό σε ομορφιά και βιοποικιλότητα βουνό που χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλπικές εκτάσεις, απότομους γκρεμούς και πυκνά δάση, ορίζοντας το τοπίο και την άγρια φύση στα ανατολικά της Μακεδονίας.

Νέστος «Το ποτάμι της ζωής»

Ο «ταξιδευτής» ποταμός Νέστος μας δελεάζει να τον ακολουθήσουμε με οποιοδήποτε μέσο και να έρθουμε σε άμεση επαφή με καταπράσινα δάση, γραφικά χωριουδάκια από άλλες εποχές, πνιγμένα στην φύση μονοπάτια, δασικά χωριά και προστατευόμενους υγροβιότοπους.

Φράγματα Θησαυρού και Πλατανόβρυσης

Η ζώνη των φραγμάτων στον Νέστο αποτελεί σημαντικό κόμβο για τον ποταμό, καθώς πρόκειται για τεχνικά έργα τα οποία παρεμβαίνουν στο τοπίο με δραματικό τρόπο. Παρά τη γενική γνώση και τις φωτογραφίες από αντίστοιχα έργα, η εικόνα τους δημιουργεί αισθήματα δέους στον επισκέπτη.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Προσφέρει στους επισκέπτες του, μοναδική ευκαιρία πολύπλευρης γνωριμίας με το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου. Αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στον οικοσυστημικό πλούτο της περιοχής και τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική της ποικιλότητα.

Πηγές Κεφαλαρίου Δράμας

Ανάμεσα στο δρόμο Δράμας-Καβάλας, βρίσκεται το Κεφαλάρι-Δράμας με το πανέμορφο ποτάμι και την καταπράσινη βλάστηση με τα πλατάνια. Ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Δράμας, με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Χαρακτηριστικό του χωριού το ποτάμι και τα πλατάνια που το περιστοιχίζουν.

Ενυδρείο Μυλοποτάμου

Το ενυδρείο Μυλοποτάμου Δράμας είναι από τα μοναδικά στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, σε οικογένειες, σε σχολεία, σε συλλόγους και φυσιολάτρες. Είναι μια προσπάθεια αναπαράστασης της λεπτής και εύθραυστης ισορροπίας των Φυσικών υδροβιότοπων και έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Παρανεστίου (Κ.Π.Ε)

Το ΚΠΕ Παρανεστίου ιδρύθηκε με τη συνεργασία του ΥΠΕΠΘ και του Δήμου Παρανεστίου το 2002. Στελεχώθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2004. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 6 εκπαιδευτικούς.

Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας

Το καταπράσινο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, με τα τεράστια πλατάνια, τις μικρές λίμνες και τα ξύλινα γεφύρια του, σίγουρα, δε θυμίζει ελληνική πόλη, αλλά κεντροευρωπαϊκό προορισμό.

Λίμνη Κοκκινογείων

Μια τεράστια οδική ευθεία και περίπου 15 χλμ χωρίζουν την Προσοτσάνη από την Δράμα. Δίπλα στην κωμόπολη και στη διαδρομή προς το σπήλαιο Αγγίτη είναι τα Κοκκινόγεια. Στην έξοδο του οικισμού και επάνω στον δρόμο είναι η τεχνητή λίμνη Κοκκινογείων.

Λίμνη Κατάφυτου

Μια μικρή τεχνητή λίμνη κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία που μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει ένα πλούσιο ενδιαίτημα για την πανίδα της περιοχής αλλά και μια όαση αναψυχής για τους περιπατητές.

Όρος Μενοίκιο

Θεωρείται από τα ομορφότερα βουνά της Μακεδονίας έχοντας ανακηρυχτεί «Μνημείο Φύσης». Χωρίζει τους νομούς Δράμας – Σερρών. Απέχει περίπου 1,15΄ (120 χλμ) από Ξάνθη.

Σπόροι Πελίτι

Η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.